Dobrý den!

Dovolte mi malé zamyšlení nad reprosystémy k PC. Nejsem žádný odborník, ale dost jsem jich slyšel a o dalších jsem četl…snad tenhle článek pomůže v osvětě a boji proti hnusným repráčkům od Geniusu za tři kila.

Podívejte se před sebe – máte minimálně 19″ monitor za deset tisíc (minimálně) a u něj se krčí dva chudáčkovské repráčky, které jste jako OEM dostali k sestavě. Zatímco do jednoho svého svého smyslu (do daru vidění) investujete spoustu peněz, do sluchu je vám líto pár tisíc pustit. Tohle nemá být kdovíjak útočný článek, někdy je ale potřeba trošku lidi popíchnout. Mít ty hnusné upachtěné OEMy u počítače za třicet tisíc mi totiž příjde jako koupit si Federerovu raketu a běhat po kurtu v sandálech. Všichni víme, že vám pak bude raketa na dvě věci.

Kdo z vás poslouchá u počítače hudbu? Myslím že naprostá většina. A když ne vysloveně audio CD, pak určitě máte svůj oblíbený soubor s MP3, internetové rádio nebo nějaká videa s autíčky (kde je zvuk také podstatná věc, natož pro fanouška automobilismu).

Tak. Prví bod, přesvědčit vás, že vaše ouška si kvalitnější audio zaslouží, máme za sebou. Pusťme se do dalšího. Jaký z nabízených tipů vybrat? Vzhledem k tomu, že ti „multimediálně zkušenější“ už mají své oblíbené systémy doma zaměřím se na uživatele, který má opravdu ty šílené OEMáky (tímto pojmem se u mě rozumí cokoliv do tisícovky či s výkonem pod 30W). Výrobci nám nabízejí v zásadě tři přijatelé typy soustav: 2.0 (jenom dva repráčky na stůl), 2.1 (dva satelity na stůl a subwoofer pod něj) a 5.1 (dva satelity před vás vedle monitoru, středák nad něj, dva za vás a subwoofer). Soustavy 7.1 už rozebírat nebudu, protože ty kvalitní jsou finančně úplně někde jinde.

Hned na začátku vyřadíme ty 2.0, když už investice tak ať tam ten basáček je. Soustavy 5.1 jsou naprosto ideální na poslech filmů, mají i docela kvalitní středy (velký problém soustav 2.1) ale také je vynecháme. Do nich se totiž vyplatí investovat větší částku, než majitel OEMů asi zkousne a proto zapomeňte na „Genius ultramegasuper soooound 5.1“ za 2500,- z Globusu. Fakt mi věřte.

Tak. Zbyly soustavy 2.1. Nadšenci filmů berou do ruky šutry, milovníci křištálové HIFI hudby sekery. Na začátek proto trošku vysvětlení: vřele doporučuji vyprdnout se na jakékoliv PC repráčky, pokud je v dosahu alespoň středně kvalitní Hi-Fi soustava a propojit s PC. Na hudbu je totiž více než ideální. Její nevýhoda ale je, že prostě hraje jinde než máte monitor a proto na PC hry a i ty filmy je lepší přesně umístěná soustava (2.1, 5.1 či 7.1).

Teď příjde na řadu stránka finanční. Vyhlásil jsem si interně svoje tři kategorie soustav 2.1 (a znovu opakuji – radši „kvalitní“ soustavu 2.1 za tři tisíce než nekvalitní 5.1!!!). První je do dvou tisíc, další okolo tří tisíc třetí okolo čtyř a více. Než začneme, trošku osvěty:

1. repráčky k PC budou na 90% hrát hůře než vaše velké Tesly na půdě

2. nečekejte zázraky! Sami uznáte že očekávat od monitoru za tři tisíce zázraky by bylo poštilé – přesně to ale očekáváme od cenově dostupných reprosoustav

3. RMS výkon. To je to oč tu běží. Špičkové výkony jsou sice pěkná věc, ale pro nás na nic.

4. THX – pokud výrobek nese certifikát THX máte poměrně dobrou záruku, že to není žádné chrchlátko (cenově začínají systémy s THX zhruba od tří tisíc)

5. pokud uvádím staré typy tak se za to omlouvám, ono se to někdy dost mění, obecné pravidlo (staré XYZ1800 bylo dobré, nové XYZ1850 bude také) obecně platí.

6. omlouvám se odborníkům, kteří tento článek čtou 🙂

Tak. Hurá na systémy 2.1! Proč jsem je zvolil za svou „bibli“ v boji proti pohanským OEMákům je jasné – nezaberou více místa než ty současné (basák příjde někam na zem – do rohu místnosti, pokud chcete peprnější basy), jsou relativně levné a tak na těch kvalitnějších jde poslouchat poměrně dobře i hudba.

První věc co uděláme je ta, že zapomeňte na soustavy, které lze koupit v Globusu nebo Electrowordu. Tam jsou opravdu jen šidítka pro hraní PC her. Pokud si nemůžete pomoct a chtete z naprosto hrozných OEM přejít o stupínek výš, na „jen“ hrozné 2.1, doporučuji levné (v těhle krámech často nejdražší) Logitech X-230. Basák je 15W a satelity po šesti (všechny hodnoty vždy v RMS). Berme ho jako naprosto nejnižší odrazový můstek do světa PC audia. Je k dostání fakt všude a stojí okolo 1300,-.

Další stupeň – do dvou tisíc. Tady je velmi dobrá alternativa v soustavě Hercules XPS 2.160 . Tato soustava stojí nějakých 1700,- , je kladně hodnocena v testech, nabízí velmi sympatický (na tu cenu) výkon 2x15W + 30W subwoofer, vypadá pěkně, má zástrčku na sluchátka…prostě dobrá nabídka. Dá se s tím poslouchat MP3, málo až středně náročný posluchač si nebude stěžovat. Mají klasický nešvar PC soustaviček – relativně slabé středy. Bonus je, že k nim můžete připojit i i-Pod.

Okolo tří tisíc. Tady zmiňme poměrně kvalitní ( i když nikterak silnou) soustavičku Creative I-Trigue L-3800. Má myslím 9W satelity a 30W woofer. Je pěkná a hraje dostatečně (THX). Druhým do party je výrobek od firmy specializující se na audio k PC (a je to vidět!) Altec Lansing CS21, popřípadě o něco dražší Altec Lansing MX 5021. Parametry jsou poměrně slušné, 2x20W+50W zaručuje, že subwoofer nebude žádná dýchavičná krabička. Zázraky nečekejte, ozvučnice není nikterak velká (srovnáme-li s klasickými systémy Hi-Fi) ale je to můj tip v téhle cenové relaci. Hudbu obecně zvládá dost dobře, akustické věci a vážnou hudbu ale díky nic-moc středům vychutnáte na dražších systémech lépe. Ale hrají dobře (mají ten kouzelný THX), stojí tak akorát a vypadají pěkně. mají také dálkové ovládání.

okolo čtyř tisíc je jasná volba: Altec Lansing TX 6021. Mají sice nikterak oslnivý výkon satelitů (2×12,5W), 50W basák je ale u PC sestaviček super. Kvalita zvuku je výborná (vzhledem ke konkurenci v PC), hudba se dá poměrně kvailtně poslouchat, včetně trošku těžších skladeb. Má dálkové ovládání a moc pěkný design. Díky rozsahu 32Hz až 18kHz je to prostě už docela dospělá audiosoustavička (THX) a můj tip v této katogorii. Další systém, který už ale umí pěkně prohnat sousedům pírka je 2.1 systém Creative megaworks 250D. Se svými 300W výkonu (satelity přes 70W a woofer 150W) je jasný silový vítěz tohoto mého malého pojednání. Hraje taktéž dost dobře (THX), je ale na pováženou, zda tak velký výkon k PC potřebujete. Je to už starší systémek a asi nebude k dostání…bohužel, u známých jsem si ho docela oblíbil. Pokud ho seženete tak za cenu zřejmě výrazně nižší než avizuji. Design ale nic moc (klasická černá)

Toliko můj malý článeček. Kdybych to měl shrnout: pokud OEMáci dočetli až sem, gratulace. Snad jsem zasadil semínko, které vyroste v kvalitní audio sestavu k PC. Znovu musím opakovat – repráčky k PC jsou limitovány velikostí ozvučnice u wooferu, slabými středy a celkově malým výkonem. Pokud máte velký pokoj tak si opravdu připlaťte. Ptáte se na mého favorita? Pokud nejste náročný uživatel či nechcete investovat do soustavy více jak dva tisíce a i přesto chcete poslouchat MP3 v přijatelné kvalitě, skočte po Herculesech. jsou můj tip v poměru Cena/výkon, protože stojí opravdu málo a nabízejí opravdu docela dost. Skladby od BUTY či rock budou v přijatelné kvalitě (poměrně kvalitní woofer a čistý zvuk), akustická kytara na tom už bude hůře, ale oproti OEMkám to je nebe a dudy. U dražších koukejte hlavně po THX systémech.

Přeji příjemný poslech! (a radím repráčky si před koupí poslechnout někde u známých). Tak vemte desetinku své výplaty a hurá na audiosystémy k PC! pro všechny vrstvy se najde ten „jejich“ , viz. výše mé kategorie. 🙂

//


52 Responses to Reprosoustavy – aby Mustang zněl jako Mustang a Cocker jako Cocker aneb trošku osvěty, když už tu každou chvíli probíráme hudbu

  • [1] 3. 3. 2008 v 13:36

    Alessio moc děkuji za článek, jsem majitelem Creative 5.1 za pětikilo a integrované zvukové karty a rád bych se jako hudebník a posluchač různých hudebních žánrů posunul někam jinak… Článek je napsaný pro masy, což jako naprostý elektro laik oceňuji…
    Doufám, že brzo odzvoní mp3 o bitrateu 192kbps a méně, že se ČR vzpamatuje a začne prodávat audio CD za normální cenu(ve VB stojí naprostá novinka v přepočtu 330 Kč, v ČR 600 Kč) a že lidé začnou oceňovat hudbu ne jako spotřební zboží, ale jako umění…

  • [2] 27. 3. 2008 v 17:18

    Vůbec,ale vůbec nevim,o čem tu kecáte.