-
ORO DE CUBA – 1
„Doutník – je něco co vyžaduje respekt.
Dotýká se všech smyslů, přináší všechny druhy radostí.
Lze jej vychutnat nosem, na patře, prsty…očima.
Dobrý doutník je příslibem absolutně úžasného zážitku.“
(Zino Davidoff)….a že měl sakra pravdu! Nejsem zrovna z nejstarších, ale doutníky mě dostaly. Doutníky a všechno kolem nich mě naprosto fascinuje. Od pěstování, sklízení a přípravy tabáku…přes balení, skladování a samozřejmě kouření. Jestli budete chtít, tak se časem přesvědčíte, že se jedná o příjemnou „vědní disciplínu“ a závislost /nemyslím nikotinovou/Jak vybírat…jak skladovat…jak oříznout…jak zapálit a jak vychutnat? Podle mě základní a nejdůležitější otázky, na které si v tomto malém seriálu odpovíme.
TABÁKOVÝ LIST
Na světě je pouze několik míst, které se skutečně mohou pochlubit správnou půdou, teplotou a vlhkostí pro pěstování tabáku. A Kuba je samozřejmě jedním z nich. Tady se pečuje o rostlinu od jejího zasazení až po samotnou sklizeň tabákových listů. Vůbec nejlepší tabák údajně pochází z údoli Vuelta Abajo v západní části ostrova.Po uplynutí 45 dní od zasazení semene tabáku může být rostlina přesazena na plantáž pod stany z juty. Po dalších 45 dnech jsou rostliny připraveny na tzv. priming (omlazování), tedy sklizeň některých listů. Chuť jednotlivých listů se liší – listy ve spodní části rostliny (valto) maji jemnější chuť, střed (seco) je středně silný a listy z horní části rostliny (ligero) maji nejsilnější chuť a nejvýraznější strukturu. Z jedné rostliny se (během 5 omlazovacích fází) sklidí 16-18 listů vhodných pro výrobu doutníku. Listy se následně třídí podle velikosti a struktury. Poté se na 3 až 5 týdnů suší ve stodolách. Následuje další hodnocení a třídění podle barvy. Vybrané listy se naskládají do baliků a nastáva fermentace. Balíky jsou vyrovnány do obrovských monolitů (važící více než 3 tuny). Dochází k zamezení přístupu vzduchu a tzv. „pocení“ – teplota balíku začíná pozvolna stoupat (až na cca 50°C) a z listů se uvolňuje vlhkost, nikotin, šťáva a amoniak. Listy tak získávají na chuti. Balíky se postupně otáčejí a to po dobu 1 až 3 měsíců (u listů na výrobu určitých druhů doutníků to může být i 6 měsíců).
Doutník vyrobený z nedokvašených listů často zhasíná a má hrubou a hořkou chuť. Naopak překvašené listy jsou celkově bez chuti o kterou přišly během fermentace. Po dokončení této procedůry jsou listy opět přebrány a zabaleny do jutových balíků a odeslány do skladů, kde stárnou (1-3 ale i více let). Poté jsou listy vlhčeny, aby získaly na vláčnosti a mohly být zbaveny řapíku a žeber a opět tříděny – tentokrat podle účelu použití – krycí, vázací, náplň.
…..ale to auta taky 🙂
Má smysl psát další díl?- Jasně!
- Je mi to jedno...
- Kašli na to!
17 Responses to ORO DE CUBA – 1
[1]
15. 8. 2008 v 8:31T613
Kuřáky nemám rád obecně. Ženské pokolení s cigaretou je pro mne naprosto antisexy. Ale doutníky a dýmka mají něco co mi nevadí. Nevím proč to tak je. Možná protože voní a nesmrdí jako cigára?
[2]
15. 8. 2008 v 8:49da_b0mb
Cigarety nesnasim a uz vubec ne v ruce zensky…ale doutnik me dostal 🙂
[3]
15. 8. 2008 v 9:16prekladys
stejné to máš s čajem, většina soukmenovců si pod pojmem čaj představí bílý sáček s jakýmsi prachem uvnitř, pod pojmem tabák nejspíš převaze lidí na mysli vytane nervózní kuřák s cigaretou v ústech, obdobně by se dalo psát o kakaovém bobu a výrobě pravé čokolády a dalších exotických plodinách, jejichž produkty jsou v tuzemsku nejautentičtější snad nápisem na obalu, obsah je však spíš parodií…
strýc celý život kouřil dýmku, takový malý obřad, a vždycky mi to vonělo, narozdíl od smradu převážné většiny cigaret – i když netvrdím, že některé slavné tradiční značky cigaret nevoní.
[4]
15. 8. 2008 v 9:19dCi
To já jsem zase kuřák. Dvě krabičky cigaret denně je základ. Doutníky a dýmky, vyzkoušel jsem, párkrát měsíčně si dám, mám je rád, velmi mi voní, ovšem veskrze nikdy jsem na taková pobafání neměl dostatek času.
[5]
15. 8. 2008 v 9:28da_b0mb
[4] dCi: mi nerikej, ze si o vikendu nenajdes hodinku volna 😉
[6]
15. 8. 2008 v 10:21Navtech
Kde jsou stehna kubánky??? Loni v Chorvatsku jsme byli v prázdný hospodě s dětma. Přišel vepř a sednul si vedle nás, protože manželka mýho kamaráda měla 6 kozy. Vytáhnul doutník v momentě, kdy nám donesli jídlo. 2x jsem ho slušně požádal, aby si sed jinam, než jsem mu musel vylejt fantu na palici. Takže chápu kuřáky doutníků, taky udělám krabici Marlbor za den, jen mi některý vadí, že s tm opruzujou ostatní. Já doutníky nemusim a nekouřim je, jen sem tam si dám ty v tý malý plechový krabičce Henry Wiliams? Tak nějak…Mild.
[7]
15. 8. 2008 v 10:24Pierro
Také čoudim. Sice ne dvě krabky denně ale zapálím si. Doutníky, fajfka i voní dýmka mají rozhodně něo do sebe. Jenže jak zmínil dCi, žádají si atmosféru, čas a klid. Na rozíl od cigaret to rozhodně není to pravé pro uspěchané neurotiky… zajímavý článek bombo. Docela si živě představuju tu kubánskou šťabajznu, jak na stehně válí tlustý doutník…:o))
[8]
15. 8. 2008 v 10:29da_b0mb
Navtech: ty tady mlzis…predtim jsi psal o Cohibach 🙂
Pierro: stehno kubanky je fama ;))
[9]
15. 8. 2008 v 10:33Navtech
Cohiba je jedinej název, co si pamatuju. Nepamatuju si ani ty, co mam doma.:)
[10]
15. 8. 2008 v 10:36T613
(9) co bys taky čekal.. v tvém věku >;-)
[11]
15. 8. 2008 v 10:43Navtech
V mym věku si nechávám spokojeně kouřit doutník…
[12]
15. 8. 2008 v 10:47Pierro
Bombo, no kdyby mi ta kubánka na stehně poválela doutník… no asi bych se moc necukal, ale nesměla by vypadat jak ta stará Blažková s hadrem na hlavě…:o))
[13]
15. 8. 2008 v 10:51da_b0mb
:))) no mam jeden film z kuby, pak ho hodim nekam na rapidshare a dam sem odkaz a muzes mrknout jaky kubanky balej doutniky :))
Jinak mam i nejaky videa s doutnikama pro Navtecha :))) Ale to radsi nikam davat nebudu
[14]
15. 8. 2008 v 11:33GTI
Jasně, že má cenu psát dál. Vždyť mě tu už z těch aut pomalu šíbe :-)))
Pěknej článek, Bombo. Co se týká doutníků, mám před sebou ten nezpomenutelnej obraz, jak Motýlkovi nabízí jeden hošan s upadlejma posledníma článkama prstů ožmoulanej, poslintanej zpola vykouřenej doutník, Motýlek zatne zuby a zasune ho do úst. Na otázku – „Tys věděl, že mám suchou lepru?“ pak jen Motýlek procedí – „Nevěděl“…
Doutník vyžaduje jistý věk, člověk k tomu prostě musí nějak elegantně dožít… Svůj hluboký rozměr to má.
[15]
15. 8. 2008 v 11:39da_b0mb
GTI: jak jsem psal, nejsem nejstarsi…ale doutnik – to je pozitek, kterej clovek nevychutna hned s prvni coronou. Je treba kourit…ucit se…a ucit se vychutnavat. Najit si ten svuj zpusob jak oriznout, zapalit…jak se s nim mazlit…a to neni otazka jednoho roku…takze jsem vlastne zacal vcas 🙂
[16]
15. 8. 2008 v 11:49juraj
Aj ked sam tuhy nefajciar tak na nejaku tu „original pasovanu“ by som sa nechal nahovorit! Pekny clanok bombo….ten rapid kludne daj. 😎
[17]
15. 8. 2008 v 11:57da_b0mb
juraj: diky, vsechno bude az se dokopu 🙂
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.