17. listopad. Připomněli jsme si dvě data. Obě mají co dočinění s lidskou odvahou a iniciativou jakož i s lidskou malostí a zrůdností.

Jsem človíček relativně mladý a zažil jsem jen ten druhý listopad. Úplně si ho nepamatuji, protože jsem ještě nechodil do školy. Hodně jsem ale slyšel od rodičů, známých, z knih, tisku či televize. Za komunistů jsme přišli o hodně. Nejenom o pole či tatrovku. Přišli jsme o kus svého já. Ten kus, nazývající se svobodná vůle. Mohli jsme mít jakékoliv auto, pokud jsme chtěli těch několik modelů z východního bloku. To samé s botami, látkami a vlastně vším ostatním.

Komunismus je, když se dobrý úmysl zvrhne v něco ohavného. Otázkou do diskuze je, zda se to zvrhnout musí. Nějakých 20 % lidí u nás si myslí že ne. Nebo že by volili chomout kolek krku schválně? Já si myslím že ano, že se to vždy zvrhne a nemá smysl to poněkolikáte zase zkoušet. Trošku bych si i přál, aby se těm všem, kdo zločineckou organizaci volí, tak trošku zkřivila huba…pak bysme je bezpečně poznali.

Jako instruktážní film doporučuji Farmu zvířat. Slov netřeba. Tedy vlastně ano…je třeba říct jedno slovo těm, kdo změnili tok dějin a umožnili mi svobodné dospívání. Václave Havle, Solidarito, demonstranti s holýma rukama…

Děkuji!


35 Responses to Tam není napsáno Terezka…tam je napsáno Petr

  • [1] 19. 11. 2007 v 1:24

    Ti, kteří chtěli žít bezstarostně a pohodlně na úkor druhých, to měli za bolševika snadné.. a ti stejní je volí!

  • [2] 19. 11. 2007 v 9:13

    Jo, je fajn, že tohle zmiňují mladí lidé. Velké bravo Alessio.

    Jen bych tě upřesnil – komunismus není o dobrém úmyslu. Komunismus je jednak nejfantastičtější a nejfanatičtější utopie, jednak je dokonalou zvrzhlostí v dějinách lidstva, jaká se vůbec dala vymyslet. Komunismus, tedy stav, kdy bude mít každý podle svých potřeb (ty například si budeš fasovat co rok nový model Outbacka, já například vždy na červen nafásnu novou temněmodrou 911ku a dovoloneou budeme trávit jen tak na oběžné dráze kolem zeměkoule) je absolutně nesmyslná představa. Představa mimo realitu světa, mimo realitu lidské společnost. Je to asi to samé, jako bychom si řekli, že vychováme ze lva domácí přítulnou kočku… Jo, tisíc let se o to můžeme pokoušet, pak nás stejně sežere. Navíc, cesta ke komunismu je cestou zášti, nenávisti a smrti. Všechno, ta soc revoluce je vytvořeno na platformě nejnižších negativních lidských vlastnostech – na nenávisti chudých k bohatým, na nenávisti hloupých k chytrým, na nenávisti neschopných ke schopným. A základní zvrácenost spočívá v tom, že komunisti ti nalhávaj, že trh je na nic, že vlastnictví je na nic, že nejlepší je vlastnictví lidu, a plánování spotřeby, tedy termíny, které nemají žádný obsah.

    Jednu vlastnost však komunismus v lidech uměl dokonale nabudit. Nevím, jestli ji v sobě máš ty, kterýs ten komunismus nezažil jako dospělý, pokud ne, je to jenom dobře. Člověk za komunistů uměl dokonale nenávidět – komunisty. Ta nenávist byla velmi silným, permanentním pocitem.

    Každý, každý (kdykoli) vlezl do KSČ se může jen dokonale propadnout hanbou, ať tam vlezl v roce 1948, 1966 či 1988. Každý tu vše věděl – věděl o vraždění lidí v Rusku, O Horákové, o procesech vůbec, o vyhánění lídí z jejich bydlišť, o zněmožňování studia, cestování, o bránění v přístupu k informacím (v Rumunsku byly psací stroje evidované, v Česku si nemohl vlastnit kopírku), ve vytváření permanentního pocitu strachu, kdy tě už seberou…

    A žrádlo – bůček za dvacku aby ti zacpali pusu. Všude (i na pietních místech, jak víš) se proto pěstovala prasata… jak příznačné zvíře k tomuto režimu. Žes chtěl pomeranč? Nebuď bláhový, jen jednou do roka na vánoce a po stometrové frontě.

    Takže nutno přečíst – Souostroví Gulag a Jeden den Ivana Denisoviče od Solžinicyna, Rudou jízdu od Bábela, My od Zamjatina, 1984 a Farmu zvířat od Orwella, Žert od Kundery, Chlapák od Ptáčníka a Jak chutná moc od Mňačka. Na závěr knihu – báseň Doktor Živago od Pasternaka. To vyléčí snad každého…

  • [3] 19. 11. 2007 v 9:31

    Díky GTI za tenhle článek.

  • [4] 19. 11. 2007 v 10:19

    Co se od té doby změnilo? Takřka nic. Bylo to v podstatě jen předání moci, nic víc. O tom, že ekonomika mele z posledního, mluvil už premiér Adamec zjara roku 1988 (Gorbačovova tolik prosazovaná glasnosť začala fungovat). Špičky „porevoluční“ vlády? Premiérem bývalý vysoký komunista Čalfa. Někdo „nové politiky“ a spol. přece musel naučit vládnout…. Podívejte se na předchozího slovenského prezidenta. Rudolf Schuster. Taky bývalý vysoký komunista. A o tom, že i špičky momentálně vládnoucí strany jsou komunisty prolezlé skrz naskrz, netřeba pochybovat. Jeden takový kovaný soudruh, bývalý pracovník KV KSČ v Praze, byl před nedávnem ministrem financí. Ve svých životopisech o tom ovšem taktně mlčí, přece se to do něj nehodí…. Komunisté jsou stále s námi. I do Evropského parlamentu jste si zvolili například bývalou horlivou svazačku Bobo. Jak chcete…
    Co se změnilo? Můžeme si jít koupit vše, na co si vzpomeneme. Pakliže na to ovšem máme. Svoboda? Můžeme cestovat. Pokud na to máme. Ano. Svoboda slova. To jediné je velice pozitivní. Narodit se o dvacet let či čtvrtstoletí dřív, asi bychom se na té Ruzyni, pane Václave Havle, Ivane Martine Jirousi a i Vy, pane Škutino, potkali….

  • [5] 19. 11. 2007 v 10:25

    pekny alession i gti..diky!

  • [6] 19. 11. 2007 v 10:32

    Allesio: Bravo. Milnuly rok na CT2 bol dokuemnt, alebo skor zaznam zo 17.novembra. Sledoval som to s nesmiernou hrdostou na vsetkych tych odvaznych ludi. Sledoval som to so slzami v ociach a neskutocnou vdakou vsetkym, aj tym anonymnym ludom, ktori boli nielen na namestiach, ale aj v pozadi. Sledoval som to s neskutocnou uctou voci tym, ktori sa nebali ani v tazkej totalite povedat svoj nazor, tym ktori za to skoncili na sibenici, v uranovych baniach a boh vie este v com. Som mlady clovek ako ty, ale ked vidim dobove dokumenty, moje oci su komplet mokre.
    Dakujem velmi pekne vsetkym, ktori sa o znicenie toho strasneho systemu pricinili.
    Sleeper: Nic nie je dokonale, len niektore systemi su k tomu velmi blizko. Ze sa tu najdu prizivnici, hlupaci a ina zberba je velmi velmi smutne. Ked je prezident komunista cert to zober, este sa to prezit da, lebo nema ziadnu moc, ale priemer to uz je ina kava. Pri tom chudakovi co je teraz u nas premier mam neustale tiky utiect odtialto.

  • [7] 19. 11. 2007 v 11:30

    Sleepere, hodně se změnilo. Když budu chtít, sednu na vlak a pojedu do Vídně. Bez cestovních dokladů, bez víza, bez vystupování, bez vysvětlování proč, za kým a na jak dlouho. Můžu tady svobodně napsat, že komunismus je svinstvo a měl by se zakázat stejně jako nacismus. Můžu se dozvědět o zločinech komunistů a můžu o nich vykládat komu budu chtít. Můžu číst knížky jaké budu chtít, můžu poslouchat jakoukoliv hudbu, můžu sledovat zahraniční televize. Když se mě bude líbit nějaké auto, tak si ho můžu bez čekání a bez pořadníků koupit, za peníze které si sám vydělám. Můžu si koupit úplně cokoliv pokud to někde na světě existuje. A když budu mít přesto všechno pocit že to tady stojí za hovno a nic se za těch osmnáct let nezměnilo, tak se můžu odstěhovat do nějaké jiné země. Moje příbuzné za to nevyhodí z práce a já se budu moct kdykoliv vrátit.

    Změnilo se toho hodně, jenom několik milionů lidí je pořád stejných.

  • [8] 19. 11. 2007 v 11:33

    Alessio: moc pěkný počin, tenhle článek. 😉 (palec)
    GTI: …amen.
    Sleeper: máš pravdu, ten výčet jmen jen potvrzuje, že neschopní, tedy lidé neschopní se ve společnosti prosadit výsledky své práce, vždy nejvíce bažili a baží po moci organizovat ostatním lidem život. Nejvíc jich, celkem pochopitelně vzhledem k povaze komunistického zřízení samotným ideám komunismu, rekrutuje z řad aktivních komunistů, a je jedno jestli jimi jsou momentálně nebo byli jen kdysi, tahle partaj byla, je a bude pro schopného člověka s alespoň špetkou cti v těle zcela zapovězeným spolkem.

  • [9] 19. 11. 2007 v 11:42

    Ricardo: vždyť o tom jsem psal :o) Ale trošku si tuhle společnost idealizuješ :o)) Je hezké, že už nejsou fronty na banány a že můžu otevřeně vyřvávat své názory na slánském náměstí, aniž by za mnou stáli špiclové. Ovšem, v tomhle státě vládne i nadále blbá nálada a vždycky vládnout bude. Češi už jsou prostě takoví :o) Dinar: jojo. Když jsem vzpomenul pana Havla, toho si velice vážím. Ani ne jako politika, ale spíše jako spisovatele-dramatika.

  • [10] 19. 11. 2007 v 11:44

    Miso: mám stejný problém, i když naši premiéři jsou každý politicky jinde (ten náš napravo, ten váš nalevo). Problém je pouze ten, že bych si v jiné zemi asi nezvykl. Vždycky, když jsem týden, čtrnáct dní pryč, táhne mě to domů….

  • [11] 19. 11. 2007 v 11:52

    Sleeper: promiň ale musel jsem to napsat. Blbou náladu má jenom ten kdo si ji „naordinuje“. Jestli ti těch pár základních předpokladů kvalitního života (a v případě cestování zcela nadstandardní možnosti které má na této planetě málokdo) přijde jako „takřka nic“, tak máš blbou náladu asi i ty. Dneska mají možnosti všichni stejný a záleží jen na vlastních schopnostech, píli a snaze. Když je někdo línej lempl, dobře mu tak. Dneska takový lidi dokonce nikdo nenutí do práce a za to že se poflakují se jim ještě platí peníze. Takový my dneska máme mechanismy.

  • [12] 19. 11. 2007 v 13:02

    Díky Alessio za odvahu napsat podobný článek. Jenom bych stejně jako GTI nesouhlasil s tím dobrým úmyslem komunismu. Jedna věc je dobrovolný život v komuně nebo kibucu. Na to má každý právo zřídit si jakoukoliv vlastní společenskou strukturu a pokud někomu imponuje sociální rovnost, ať si to zkusí. Druhá věc je ale marxismus-leninismus (který máme většinou na mysli, když zjednodušeně řekneme: komunismus), který od svého vzniku počítá s násilnou revolucí, s vyvražďováním elit, s přerozdělováním již vzniklého bohatství. Je jen příznačné, že nikde nezkoušeli vybudovat marxisticko-leninský stát na zelené louce. Neměli by totiž co ukrást a příznivci této ideologie ví, že sami nejsou schopní nic vybudovat. Ta gloriola okolo slova „budovat“ je nejsprostší lež jejich světonázoru. Oni nebudují, jen vysávají. Jsou to komáři, kteří rozežrali blahobyt pomaličku budovaný za 1.republiky a již za R-U. Lidi tehdy žili na dnešní poměry prostě a bez mnoha vynálezů ale na tehdejší poměry jsme patřili mezi světovou špičku. Pokračovat to bez sovětskýho „zlepšování“, máme dnes vyšší HDP na hlavu než třeba Dánsko! A to mluvíme jen o penězích, který vem čert. Morální škody nevymaže ani nástup nové generace, jak si někdo bláhově myslí, protože i ta bude vychovaná bývalými udavači, uhýbači, zloději a vlastizrádci. A byl bych opatrný i s těmi soudy typu „tak se odstěhuj“ (vím žes to určitě myslel dobře, Ricardo), protože dokud si nepřiznáme, že jinde se mají líp, tak se tu nic nehne dopředu a že na „západě“ je stále společnost někde úplně jinde musí být každému, kdo jen trochu cestoval, jasné. Tak proč si nalhávat, že stačilo udělat převrat a jsme „king“ a nejlepší. Za 18 let nepostavíš ani setinu toho, co se 40 let systematicky bouralo. Protože bourání šlo vždycky rychleji. 😉

  • [13] 19. 11. 2007 v 13:37

    Sleeper: Preco si myslis, ze ta z biedy(metafora) vytrhne stat? Od kedy nasu vladu viedol pan Dzurinda(niektori zaostali ho volaju cigan), zivotna uroven nasej rodiny vzrastla, ano cosi podrazelo, ale uroven vzrastla a to velmi velmi rapidne. Netvrdim, ze je to len jeho zasluha, je to zasluha hlavne mojich rodicov, ale on vytvoril k tomu prostredie.
    A ja? Ja si tiez nestazujem, mne sa zije tiez velmi dobre, ale vytvoril som si to sam, nikto mi nepomahal, a od nikoho som nic nechcel. Nepaci, ked niekto rozdava moje peniaze sockam v duchu solidarity. Ak sa ti nepaci tvoje postavenie, tvoja praca, tvoj plat, tak to zmen ty. Myslis, ze bolsevik ti vsetko da? Da ti len ideu, ze ti je lepsie, ale to je vsetko a pri tom ti bude este horsie. To co robil bolsevik u vas, ci teraz u nas, je len kupovanie volicov, bohuzial este stale je na slovensku pomerne dost vela ludi, ktorych inteligencia a naivita je na urovni 6 rocneho dietata.

  • [14] 19. 11. 2007 v 13:55

    Lonesi souhlasím do posledního písmene. S odstěhováním jsem to myslel vážně. Je dost možné že tuto zemi vyměním za jinou, za takovou kde se na sebe lidi usmívají a úspěch se oceňuje, ne závidí (to je právě ten komunismus co v lidech zůstává a jde těžko porazit). Pokud to ale udělám tak s možností se kdykoliv vrátit. Ne jako předchozí generace, která odcházela s vědomím toho, že se do své rodné země nikdy nevrátí a své blízké uvidí v lepším případě jen na fotkách. Téhle svobody si já nejvíc cením – té možnosti dělat cokoliv a jít kamkoliv, která je omezená jenom pár pravidly aby se ze svobody nestala anarchie.

  • [15] 19. 11. 2007 v 15:15

    Odejit…taky si s tou myslenkou pohravam. U nas zustavaji schopni, vystudovani stale nedoceneni…

  • [16] 19. 11. 2007 v 16:31

    Dinar: Přesně – zapovězený spolek.

    Lones – dobře jsi napsal. Zelená louka, to je postrach komunistů, to jsi vystihl parádně.

  • [17] 19. 11. 2007 v 16:42

    Lonerstate: Vzdy som hladal slova, ktore a rgumenty, ktore by najlepsie popisovali co komunizmus v skutocnosti je, a co tu urobil. Dnes som to nasiel. Dufam, ze mi das povolenie, pouzit tvoj prispevok, pri argumentracia za a proti komunizmu, vlastne proti. Ziadne za nebolo a nikdy ani nebude.

  • [18] 20. 11. 2007 v 7:37

    Alessio, pozeram, ze si este mladsi odo mna a tesim sa, ze si aj ty pamatas 17.11.89, resp. udalosti tesne po nom. Ja som mal 6,5 a vacsina mojich rovesnikov to dnes vobec nepamata. Ja ho chapem ako najdolezitejsie obdobie mojho zivota a svoj zivot da sa povedat delim na pred a po. A to nielen z akehosi historickeho vyznamu, ale aj z uplne beznych veci, ktore myslim si, ani dieta nemohlo nevnimat.

  • [19] 20. 11. 2007 v 13:51

    GTI no aspon sa v tom kumunisme nevyrabali take smejdy. Ale kvalitne a poctive vyrobky z ktorych aj dnes este vela sluzi. Nie ako z kvalitneho zapadu z ktoreho sa po troch rokoch vsetko rozsype.

  • [20] 20. 11. 2007 v 14:04

    ray tak na to zabudni, niektore podniky vyrabali na srot
    90% vyrobkov slo rovno do srotu, po revolucii hned skrachovali…

  • [21] 20. 11. 2007 v 14:22

    Ray… Ty si ma dnes pobavil ako nikto. Dakujem ti velmi pekne a ja, ze sa dnes pre samu pracu ani nezasmejem ani neodreagujem.

  • [22] 20. 11. 2007 v 14:22

    BTW nebyla tu v nabidce jenom auta z vychodniho bloku, dokonce to bylo spis pul na pul, akorat ze ne kazdy si je samozrejme mohl dovolit. A ted to nejlepsi – od te doby se zmenilo vlastne minimum – na silnici stale jen sama skodovka, akorat ze pro statisticky prumerneho cloveka je dnes i ta skodovka nedostupna (pokud se nechce zadluzit na xx let)…

  • [23] 20. 11. 2007 v 14:23

    bravo Alessio.. mas u mna bod:)) Som pravicovo zmyšľajúci človek. Myslým (a dúfam že nie som sám) že žiadne zriadenie nemôže zabezpečiť blahobt všetkým. Uspech je vecou jednotlivca. Aj cestu akú si v živote vyberie. A to komunizmus popieral už svojou podstatou.. Spoločnosť ma morálnu povinnosť starať sa o ludí ktorí to potrebujú a nie starať sa o „všetkých“
    Inak podlhej dobe je tu prispevok od gti voči ktoremu nemám vyhrady..
    Memento na záver… Nedovoľme aby sa na zlo boľševika zabudlo.

  • [24] 20. 11. 2007 v 14:34

    misoksk
    Dalsi ktory sral do pleniek v 89.

  • [25] 20. 11. 2007 v 14:54

    Přidávám se k velkému souhlasu. Je mi 21, jsem mladej, miluju auta ale tenhle příspěvek je natolik nadvěcí a tolik mi mluví z duše že prostě chválím.

  • [26] 20. 11. 2007 v 15:28

    Ray: taky jsem tehdy „sral do plenek“, ale nesouhlasím s tím, že za komunistů se u nás vyráběli kvalitní věci a na západě šrot. Na západě to byla samá kvalita, to až teď se snižováním nákladů a přesuny výroby do Číny apod. se to mění

  • [27] 20. 11. 2007 v 17:10

    Ray: A co? Ze si neschopny si na seba zarobit nie je problem systemu ale tvoj. Ja schopny som. Keby som zil v komunisme, zil by som si daleko daleko horsie.

  • [28] 20. 11. 2007 v 17:19

    Ricardo
    No nezdá sa mi na fotke žeby si v tedy sral do pleniek. 😉
    Tie západné výrobky som myslel dnešné.;-) Aj keď niektoré aj češké dnes nemajú valnú kvalitu.

  • [29] 20. 11. 2007 v 17:56

    Ray: Ach boze, a ktore zapadne vyrobky, znackove prosim menuj, su nekvalitne? Sa nediv, ked si kupis nieco za par supov a znacka je ‚NoName‘.

  • [30] 20. 11. 2007 v 18:49

    Ray = 500 = Look = Daniel => ignorovat

  • [31] 20. 11. 2007 v 21:06

    Ray: to nebylo moc lichotivé 🙂

  • [32] 20. 11. 2007 v 21:12

    Letos mi to po několika letech opět vyšlo a stavil jsem se v sobotu v Praze. Nejsem sice zrovna nadšený ze současné situace a z chování politiků, které jsem sám pomohl zvolit, ale ze vzrůstajících preferencí komunistů mám upřímnou hrůzu. Za svobodu je potřeba se prát.
    Alessio, dík, napsal jsi to dobře.

  • [33] 20. 11. 2007 v 21:46

    ono je potřeba u těch výrobků si uvědomit že dnes se většina průmyslového zboží a hlavně elektroniky stala módním zbožím s morální životností doslova pár hodin a někdy ani to ne.Uvedu příklad jeden z nejtypičtějších-mobilní telefon. Nokia MD59 ze začátku devadesátých let. Masivní hliníková skříň velikosti menšího kanystru,cena několik desítek tisíc korun,doslova investice na léta.Leží tady vedle mě,přestavěný na vysílačku,kdyby nezastaral po několika letech morálně tak by jistě telefonoval dál.Můj první mobil byl Ericson A1018 svaný rakvička.Pouzdro z kvalitního plastu,gumová tlačítka co se neošoupala ani po několika letech používání.Sloužil by mi dál ale začal jsem používat PDA které vlastně taky mám už několik let stejné.Dnešní mobily jsou zastaralé už ve chvíli kdy se prodávají ale nový model vlastně nic nového nepřináší.Jen je prostě nový.Většina průměrných uživatelů mění mobil za nový tak asi za půl roku aniž by k tomu měla nějaký důvod.Má tedy smysl vyrábět to „kvalitně“ aby to vydrželo déle než rok?Totéž platí o počítačích,oblečení,botách,hračkách atd. Holt my co nosíme pět let starý mobil,šestileté boty a sedm let stejné auto dnes nejsme ta pravá zákaznická skupina.Ale při troše snahy se i pro nás něco najde,okolní svět ale na nás bude pohlížet buď jako na exoty nebo socky.
    V roce 89 jsem byl na vojně takže si dost pamatuju a ujišťuju vás že to bylo mnohem bizarnější než si vůbec dovedete představit.Třeba když obchod ve vesnici s padesáti rodinami dostal na vánoce pět krabiček kakaa a tři kila pomerančů.Do rádia bylo potřeba šest baterií ale smůla,prodávaly se jen po čtyřech na osobu.Maso se dodávalo do obchodů jednou týdně,každý bral co bylo.Řezníci a zelináři byli místní honorace.Ale taky mohl mít člověk potíže z toho že se ho cizinec zeptal na cestu.

  • [34] 20. 11. 2007 v 23:06

    Díky všem, kdo chválí moje malé zamyšlení. prostě jsem to tak cítil a kdy jindy než 17. listopadu to napsat…tak trošku jako memento všem těm ,kdo za minulé krutovlády ztrádali či dokonce zahynuli. PS: Rayi, mohl by ses, prosím, chovat slušně? Dík, Danieli 😉

  • [35] 23. 11. 2007 v 15:44

    Clovece, kdybych si ted neprecetl tvuj clanek tak sem si vubec nevzpomel kolikatyho ze to vlastne je 🙁

    A to jsem nedavno lezel v nemocnici s kylou, a nudu zahanel „dohanenim“ mezer v klasicky literature..mimo asimova, bradburyho, clarka a par podobne ladenych svazku jsem nabalil i 1984.

    No, hadejte ktera z nich mi asi jedina zustala v pameti. A rozhodne tam uz zustane. A hezka vzpominka to neni. Pro uplnost podotykam ze ja sam jsem rocnik 84, takze nic z toho co tu nekteri zminuji jsem nezazil..

    Po precteni poslednich par radku jsem nebyl schopnej usnout..v hlave se mi motalo par myslenek, a ta nejhorsi, totiz ‚proboha nebyt tech par blaznu v 89ym…‘ se mi tam mota dodnes.

    Nejsilenejsi na tom vsem byla podle me zakladni myslenka Strany..realita a skurecnost je pouze to cemu lide veri..kdyz budeme chtit, donutime vas verit ze pritazlivost zemska neexistuje. No..na premejsleni toho bylo dost a dost a dost..a at jsem premejslel jak chtel, nemohl jsem prijit na jediny rozumny duvod PROC BY TO NEMOHLO FUNGOVAT..

    Abych to ukoncil..velke diky vsem diky nimz se tenkrat stalo to co se stalo. A diky Alessiovi ze me donutil si na tohle vzpomenout.